Pages

23 May 2016

Meaning of Life Part II

Assalamualaikum and hai everyone. :)
Semoga semua dalam keadaan sihat and ceria selalu.
okay ini mmg more pesan pada diri sendiri. hokayyyy.

Nak sambung cerita, my life as final year degree student specifically di UNIMAS.

Walaupun subject sikit, konon boleh focus dekat fyp, tapi the reality is not.

"Ada dua nikmat yang ramai orang tertipu oleh keduanya, iaitu nikmat sihat dan waktu lapang" [Hadis riwayat Bukhari]

Sebenarnya, claim diri sibuk tapi actually i still have time to do everything if i manage my time well. Astaghfirullah. Aku mohon ampun ya Allah, atas kekhilaan ini. Sebenarnya. Nak guna time dengan baik ni kena guna akal sikit, jangan guna hati dan rasa sahaja. yearghh thats definitely me, suka buat keputusan guna hati.

i tend to do everything that i love to do compared to what i need to do. Faham ke? haha.

Tidak ada sesuatu yang disayangkan oleh ahli syurga kecuali suatu waktu yang mereka lewati tanpa menggunakannya untuk zikir (mengingati) kepada Allah ‘Azza wa Jalla.” [Hadis riwayat Thabrani]

Apa pun, make sure apa yang kita buat, is for the sake of Allah s.w.t. Nampak macam remeh, macam selalu orang ingatkan, tapi kalau from the 1st niat kita bukan kerana Allah s.w.t maka segala amal perbuatan menjadi sia2. penat2 beljar bersungguh-sungguh, tapi xde nilai pon disisi Allah s.w.t.

Walaupun saat sekarang kita seorang pelajar but do remember,tak pernah sesaat pon kita bukan hamba Allah. Nauzubillah. 

Aku sngt yakin dengan setiap perbuatan bermula dgn niat. dan kemana kita niatkan ke situ la dia akan sampai,

dan insha Allah, kalau niat kita betul, maka Allah pasti akan hadirkan manusia2 yang akan membantu kita memperbetulkan jalan kita. Seorang sahabat aku pernah cakap

"Antara nikmat yang sangat best ialah Allah masih hadirkan seseorang untuk tegur dan betulkan kesilapan kita"

Masha Allah. ada orang yang masih fikirkan syurga dan neraka aku? This is seriously awesome. Thnak you Allah for that.

And among of insan yang Allah kurniakan ialah my Supervisor. :)

Dr Rohana Sapawi, May Allah heals yr burden and thank you for all of your advices.
She reminds me, to do my FYP project for the sake of ALLAH. Menuntut ilmu salah satu jalan ke syurga kan?

So life aku as final year student kembali awesome. :P

0 coolio readers:):