Pages

23 May 2016

Meaning of Life Part II

Assalamualaikum and hai everyone. :)
Semoga semua dalam keadaan sihat and ceria selalu.
okay ini mmg more pesan pada diri sendiri. hokayyyy.

Nak sambung cerita, my life as final year degree student specifically di UNIMAS.

Walaupun subject sikit, konon boleh focus dekat fyp, tapi the reality is not.

"Ada dua nikmat yang ramai orang tertipu oleh keduanya, iaitu nikmat sihat dan waktu lapang" [Hadis riwayat Bukhari]

Sebenarnya, claim diri sibuk tapi actually i still have time to do everything if i manage my time well. Astaghfirullah. Aku mohon ampun ya Allah, atas kekhilaan ini. Sebenarnya. Nak guna time dengan baik ni kena guna akal sikit, jangan guna hati dan rasa sahaja. yearghh thats definitely me, suka buat keputusan guna hati.

i tend to do everything that i love to do compared to what i need to do. Faham ke? haha.

Tidak ada sesuatu yang disayangkan oleh ahli syurga kecuali suatu waktu yang mereka lewati tanpa menggunakannya untuk zikir (mengingati) kepada Allah ‘Azza wa Jalla.” [Hadis riwayat Thabrani]

Apa pun, make sure apa yang kita buat, is for the sake of Allah s.w.t. Nampak macam remeh, macam selalu orang ingatkan, tapi kalau from the 1st niat kita bukan kerana Allah s.w.t maka segala amal perbuatan menjadi sia2. penat2 beljar bersungguh-sungguh, tapi xde nilai pon disisi Allah s.w.t.

Walaupun saat sekarang kita seorang pelajar but do remember,tak pernah sesaat pon kita bukan hamba Allah. Nauzubillah. 

Aku sngt yakin dengan setiap perbuatan bermula dgn niat. dan kemana kita niatkan ke situ la dia akan sampai,

dan insha Allah, kalau niat kita betul, maka Allah pasti akan hadirkan manusia2 yang akan membantu kita memperbetulkan jalan kita. Seorang sahabat aku pernah cakap

"Antara nikmat yang sangat best ialah Allah masih hadirkan seseorang untuk tegur dan betulkan kesilapan kita"

Masha Allah. ada orang yang masih fikirkan syurga dan neraka aku? This is seriously awesome. Thnak you Allah for that.

And among of insan yang Allah kurniakan ialah my Supervisor. :)

Dr Rohana Sapawi, May Allah heals yr burden and thank you for all of your advices.
She reminds me, to do my FYP project for the sake of ALLAH. Menuntut ilmu salah satu jalan ke syurga kan?

So life aku as final year student kembali awesome. :P

20 May 2016

Meaning Of Life

Salam and hai everyone.

Jam menunjukkan pukul 4 .10 pagi. Alhamdulillah, hari ni boleh bangun pukul 4. okayy tettt. tipu. kita tak tidur lagiiiiiiii. okay sebab nya, ada quiz kejap lagi and fyp x siap lagi. and Anisssss, boleh pulak kau berblogging kan.

For those yg in final year tahun ni, sep sikit. kita akan habis belajar insha Allah by this June and my graduation day insha Allah on this november. insha Allah. But, i am not graduated on time. Sepatutnya aku graduate last year, tapi on my 6th semester, my father was sick. Aku ingat lagi lepas seminggu aku jaga ayah kat hospital, mak ayah and other family members ask me to balik sarawak and continue yr study. ayah dah gets better, dont worry, kat sini ramai boleh jaga and so onnn,
tapi hati aku berat sangat nak balik, then dgn mudah aku decide untuk tangguh semester. and itu merupakan keputusan terbaik pernah aku buat sepanjang hidup. because after 2 months aku jaga ayah kat hospital, ayah menghembuskan nafasnya yang terakhir. Al-fatihah untuk ayah. Dont worry ayah, walau kita jauh dimata, kita tetap dekat dihati. :) Never, even a second in my life that i forget you. My pray and dua for you.

So how's my life after that. Mengharungi final year dengan my best friends yang dah graduate. pergi class pon class sama junior. Maksud aku, bukan classmate yang kita dah biasa. At 1st, i thought this would be easy for me. As saya kan seorang yang peramah, :P seriously i am. kan kan? hehe.

tapiii it is not. And im not joking, it is not easy. nak sambung lagi, nanti part 2. sebab baju dah siap. hehe

Assalamualaikum. :)

Entry ditulis semasa penulis menunggu laundry bajunya sambil buat design project.  :p


02 June 2015

Happy

salam world. :D

Today i am soo happy. hehe. because 2 of my friends nak masuk usrah. a good friends pehaps.
Usrah ialah tempat aku membina semula iman yang semakin lama semakin lemah, a place that make me know my purpose of life. yang paling penting kita tahu tujuan hidup kita. Demi redha Allah the one and only reason.

 untuk my  kawan sahabat dari jauh kudoakan. Ikhlaskan hati kuatkan jiwa. Moga Allah pelihara iman kamu aku kita. :)
selamat berjuang sahabat!

20 April 2015

i is sad

i dont know why
no matter how much i tried
i still miss you.
:(

15 April 2015

Ikhlas Tak Minta Dibalas

salam everyone.

since last post ialah post yg mcm emo x tentu pasal. hahaha, so hari ni im happy. yaayyyy. dah move on. Perhaps or maybe otw. haha.

tapi nak cakap, hati yg ikhlas x harapkan balasan. So,sentiasa doakan kebaikan utk org lain.
Walau apa pon terjadi, kalau kita ikhlas sayangkan orang, kita akan keep doakan org2 yang kita sayang. Ada beberapa(agak banyak sebenarnya) nama yang aku keep sebut  dalam doa aku . moga ALLAH pelihara ikatan ukhuwwah tu, and moga ALLAH bantu dalam usaha aku dan mereka dalam istiqamah di jalan-Nya. Moga ALLAH bagi kekuatan untuk tinggalkan perkara2 y ang memudaratkan diri aku dan mereka. Moga ALLAH bersama aku dan mereka dalam usaha menggapai redhaNya. :')

Cintailah yang Maha Mencintai

Aku doakan kau bahagia. Ikhlas mendoakan. (: